Mănăstirea Stelea


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XV - XVI
Importanta: A
Cod LMI: DB-II-a-A-17310
Adresa: Str. Stelea 6
Localitate: municipiul TÂRGOVIŞTE
Judet: Dambovita
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Stelea Mănăstirea Stelea Mănăstirea Stelea Mănăstirea Stelea

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-May-2009

           Manastirea Stelea, cu obste de calugari, a fost construita de spatarul Stelea in 1582, apoi recladita de domnitorul Vasile Lupu in 1645, ca semn al impacarii cu Matei Basarab Voievod.
Biserica a fost zidita dupa planul bisericii "Trei Ierarhi" din Iasi, de aceiasi mesteri si cu aceleasi materiale si s-a sfiintit cu hramul "Invierea Domnului".
A fost arsa de tatari in 1658 si restaurata de Mihnea al III-lea in 1659, Constantin Brancoveanu in 1705, si de Radu Dudescu in 1715.
A urmat cutremurul din 1802 dupa care s-au facut noi reparatii. In 1864, dupa secularizarea averilor manastiresti, calugarii sunt mutati si manastireea este desfiintata.
Pana in 1970, biserica a functionat ca biserica de mir, apoi a figurat ca muzeu si monument istoric. Lucrari de conservare si restaurare au fost realizate in 1943-1946 si 1970-1975.
La 20 iunie 1992, manastirea Stelea a fost reactivata, s-au reparat biserica, chiliile si staretia (casa Nifon), care in 2001 a devenit centru aparhial.
Incinta manastirii este larga, inconjurata cu ziduri de piatra. Se intra prin gangul clopotnitei, o constructie masiva din zid de forma patrata. La intrare sunt amplasate busturile lui Matei Basarab si Vasile Lupu.
In trecut manastirea Stelea a avut o activitate culturala sustinuta. In chiliile ei a functionat prima scoala din Targoviste, "Schola graeca et latina", unde au invatat Vasile Carlova, Heliade Radulescu si Grigore Alexandrescu.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)